A végbélrepedés, vagy fissura ani

A végbél berepedése az egyik legfájdalmasabb proktologiai megbetegedés. Bármely életkorban kialakulhat. A végbél betegségek 10%-át teszik ki. Ez egy hosszirányú seb ill. fekély ami a végbél nyílásától indul és beterjed a végbél nyílásába. A fissurák 90%-ban az ellipszis alakú csatorna hátsó részén alakulnak ki. / a farok csigolyák felé térdkönyök helyzetben 12 óránál/

Kialakulása pontosan nem ismert, de létrejöttében bizonyos tényezők biztosan közrejátszanak.

Mechanikus sérülések. Valószínűleg gyakran keletkeznek mikro sérülések a kemény nehezen üríthető széklet miatt, de előfordulhat hírtelen robbanásszerűen ürülő híg széklet után is.

Két formáját különböztetjük meg. Az akut és a krónikus formát.

Az akut formánál friss sebszéleket találunk, alapja piros színű. Az akut forma többnyire erősen vérzik.

A krónikus forma jellemzője a túlsarjadás okozta kis tapintható csomócska, közvetlen a végbélnyílás mellett. Ennek folytatása a repedés a végbél nyílása felé. Ennek a repedésnek felhányt a széle, alapja fehér színű. Kialakul a fekély, és a haránt irányban futó izomrostok is láthatóak lehetnek. Az ebből eredő vérzés nem jelentős, gyakran vérzést nem is észlelünk. A fissurához még hozzátartozik az un. hyperthrophias analis papilla. Ezek a papillák normális körülmények között is léteznek, de a gyulladás miatt megduzzadnak, fájdalmassá válnak.

A végbélrepedés tünetei

A fádalom, ami szinte elviselhetetlenül erős lehet. Lehet égő, szúró, görcsös, kisugárzó /nemiszervekbe, alsó végtagba/. Jellegzetes tünete a fájdalomnak, hogy tartós, akár egész nap, egyik székeléstől a következőig eltarthat. A fájdalom csökkentésére a betegek sok hashajtót vesznek be. Ez igaz, hogy lazítja a székletet, de a gyakori székürítés a hámosodást hátráltatja, nem beszélve a maró, égő, csípő fájdalomról.

A vérzés mindig friss piros. Mennyisége változó. A spriccelő vérzéstől a WC- papírt éppen csak elszínezőig.

A végbél izomzat a fájdalomra, az irritációra görccsel válaszol, így védekezik. A görcs tartóssá válhat. Emiatt ennek a területnek a vérellátása csökken. A rossz vérellátású területnek a gyógyhajlama is rossz.

A fissura miatt váladékozás alakulhat ki, ez másodlagosan fertőződhet. Leggyakoribb a gombás felülfertőzés.

Hogyan lehet kezelni a végbélrepedést?

Fissurák kezelésénél eredményes lehet a konzervatív kezelés. Ezek speciális hámosító kúpok, hámosító fertőtlenítő kenőcsök, langyos kamillás ülőfürdők, könnyű széklet biztosítása, napi egyszeri, kétszeri.

Célszerű nagy rosttartamú diétát alkalmazni. Fontos a fájdalom csillapítása.

Nagyon jó hatású a fissurák  gyógyításában a nitrátvegyületet tartalmazó kúpok alkalmazása. A szakrendelésünkön alkalmazott saját fejlesztésű, hazai és nemzetközi védoltalom alatt álló kúpok kiemelkedően hatékonyak az ilyen típusú betegségek gyógyításában. 

Ebben az egyedileg összeállított kúpban megtalálható a fájdalomcsillapító, a hámosodást elősegítő, és a görcsös izmot ellazító hatóanyag is, ami a végbélrepedés kezelésében a legfontosabb.

Abban az esetben ha a konzervatív kezelés hatástalan akkor műtétet ajánlunk.