Az aranyér

Az aranyér az emberiség egyik leggyakoribb betegsége. Kialakulása, létrejötte attól az időtől számítható, amikor az ember végleg felhagyott a fákon élő életmóddal.

Két lábon járásunk, állásunk, ülő foglalkozásunk magával hozta az emberek 50-80%-ának aranyeres megbetegedését. Negyven-ötven éves kor elérése után az emberek mintegy 50%-ának aranyeres csomói vannak, amelyek legtöbbször semmi panaszt nem okoznak.

Az aranyeres csomók megléte normális a végbélben, így ez az állapot mégsem tekinthető betegségnek. Ezek olyan erek, melyek vénákat, mind artériákat tartalmaznak.

Elősegíti az aranyeres csomó kialakulást: az állandó székrekedés és az ellentéte a hasmenés, a tartós köhögés, hányás, a hasizmok tartós és túlzott igénybevétele,/ bizonyos sportok/, kismedencei térszűkítő folyamatok /daganat, vagy terhesség/, a máj keringési zavara a cirrózis ,a végbél falának daganatos beszűrődése.

A kötőszöveti gyengeség is hajlamosít az aranyér kialakulására, de kialakulhat helytelen táplálkozás miatt is / rostszegény étrend rendszertelen étkezés túlzott fűszer-,alkohol-, kávéfogyasztás /. Öröklött hajlam. Stressz.

Milyen tüneteket okozhatnak, illetve milyen tünetekre kell figyelnünk?

  • Vér megjelenése a székletkor, vagy széklettől függetlenül, amikor csak vér ürül /friss piros vér/ fájdalom nélkül is kialakulhat
  • Fájdalom székletkor vagy attól függetlenül
  • Viszkető égő érzés
  • Székelési inger
  • Üléskor kellemetlen, nem fájó un. diszkomfort érzés
  • Váladékozás
  • Fájdalmas duzzanat

Mivel ezek az igen változatos tünetek igen sokféle megbetegedést takarhatnak célszerű proctológiai szakrendelést felkeresni, panaszainak okát kideríteni. Vizsgálat alkalmával legfontosabb a daganatos megbetegedés kiszűrése, annak, gyógykezelése

Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, hogy véres széklet un.melaena esetén mindaddig feltételezzük a végbél daganat jelenlétét, amíg a szakszerű orvosi vizsgálat, vagy vizsgálatok minden kétséget kizáróan ennek ellenkezőjét be nem bizonyítják és a vérzés forrását biztosan meg nem állapítják!

A végbél panaszos betegek másik két gyakori jóindulatú betegség típusa: az anális fissúra a végbélrepedés, ill. a végbél tályog, majd a tályog után igen gyakran kialakuló sipoly a fistula.

Milyen vizsgálatokra kerülhet sor?

A vérzés esetén, mint az aranyérnél már említettem, fontos a vérzés eredetének tisztázása!

Ezért néhány vizsgálat elvégzése szükséges és elkerülhetetlen. Ilyen a rectális digitalis vizsgálat, melynek során tapintással az orvos többféle információt szerezhet. Tapinthaja pl. az ott lévő végbéldaganatot ,vagy a gyulladásos elváltozást ,sebet stb . A műszeres vizsgálatok közül a proctológiai szakrendelésen megtörténik az anoscópos ill. a rectoscópos vizsgálat is. Ezek segítségével megtekintésre kerülnek az ott lévő elváltozások, és lehetőség van szövettani mintavételre is. Ha a látott kép eltér, vagy nem támasztja alá a panaszokat akkor további vizsgálatok elvégzését kell kérnünk. Pl.: vastagbél-tükrözés, ultrahangos vizsgálat.

Mikor és hogyan lehet kezelni az aranyeret?

A kezelés a megbetegedés súlyosságától és kiterjedésétől függ. A végbél betegségek kezeléséről már Hippokratész is beszámolt, és a mai műtéti kezelésben is használt eljárásokat említ: az aranyerek lekötését, égetését a sipolyjárat fonállal történő átvágását.

Ezek ambuláns kezelésre az utóbbi évtizedekig helyi gyógyszeres kezelésekre szorítkozott. Leginkább adstringenseket, hámosodást elősegítő valamint gyulladás gátlókat alkalmazunk. Rendelésünkön lehetőség van az első, másod, ill. a harmadfokú nem körkörös aranyeres csomók ambuláns kezelésére: infravörös fénnyel való kezelésére, valamint gumigyűrűvel történő leszorítására. Ezeket a beavatkozásokat előkészítés, vagy helyi érzéstelenítés nélkül végezzük. Nem szükséges hozzá. Az infravörös fénnyel való kezelés 1-3 mp. kezelési időt vesz igénybe. Önállóan alkalmazva, vagy a gyűrűzéses kezelés kiegészítésére. A gumigyűrűt un. anoscop segítségével helyezzük fel. A leszorított aranyeres csomó általában 5-7 nap alatt elhal és a gyűrűvel együtt a széklettel távozik.

A leszorítás helyén kicsiny fekély képződik, ez hegesedve zárja az ellátó ereket az alatta lévő izom réteghez rögzíti és megszünteti annak előesését. A beavatkozást hetente vagy kéthetente alkalmazzuk. Átlagosan 3-4 kezelésre van szükség. A kezelés után a recidíva 10% ilyenkor ismételt gyűrűzés vagy sebészeti beavatkozás javasolt. Szövődmény ritkán fordul elő. A beavatkozást követően vérzés felléphet ennek gyakorisága 1%,de előfordulhat erősebb fájdalom, vagy külső aranyeres csomó megkeményedése. Az eljárás  ambulánsan végezhető a betegek többsége munkáját a kezelés alatt folytatja.   A külső kisebb aranyereket, a berögösödött un. thrombotisalt nóduszokat helyi érzéstelenítés után lehet eltávolítani.  Az erősen duzzadt igen nagy fájdalommal járó külső berögösödött, feszülő aranyeres csomók előbb említett megoldása  a fájdalmat azonnal megszünteti.

A IV. stádiumban lévő aranyerek már állandóan végbélnyíláson kívül helyezkednek el, és külső nyomással sem lehet visszahelyezni. A betegen csak a műtét segít. Meg kell említeni az un .aranyeres krízist, amikor is a kicsúszott aranyér kizáródik, a végbél előtt helyezkedik el. Erre a kicsúszott aranyérre a végbél záróizma rászorít. A leszorítás következtében erős fájdalom mellett gyulladás, thrombosis necrosis, szövetelhalás is kialakulhat.

Ennek az állapotnak a kezelése: az előesett aranyeret és annak alapját fájdalom és gyulladás csökkentőt tartalmazó oldattal infiltráljuk, körbeinjekciózzuk  majd visszahelyezzük a végbélbe. Ha másnap  helyén marad a vissza helyezett aranyér, valószínűleg nem leszs zükség azonnali műtétre. A kicsúszás megismétlődése esetén akut aranyér műtétre lesz szükség. YAG laser-fotocoagulatio: a sebészi aranyérműtéteknél a laser-kés használatának semmilyen előnyét nem bizonyították. Az aranyér ambuláns kezelésében-nem megfelelő és nem kellően óvatos használata esetén-súlyos maradandó károsodáshoz vezethet, ami a széklet tartásának zavarát is okozhatja. A végbél csőszerűen beszűkülhet, hosszantartó fájdalommal berepedésekkel. Alkalmazását ezért nem ajánljuk.